Basis Informatie
Terug naar de pagina Eerste Stappen
Met je hond trainen? Waar begin je?
Een basis leggen is enorm van belang voordat je verder gaat met complexere concepten zoals het gebruik van start buttons (je hond de controle en keuze geven in een situatie) of het samenvoegen van verschillende gedragingen. Je hond ‘’moet’’ eerst leren dat er na de een clickgeluid een beloning volgt, dat hij daar rustig op kan wachten, dat hij een voertje kan volgen zonder in je handen te happen en dat cues overal om hem heen zijn waar hij informatie uit kan halen.
- Clicker aanleren
- Handtouch aanleren
- Voertje kunnen volgen
- Zit en Af aanleren
- Vocale cue toevoegen
1. De clicker aanleren
Wanneer je hond hetgeen doet dat jij wilt (bijvoorbeeld zitten of poot geven) kan je dat moment markeren met een geluidje zoals een click van de clicker. Doordat je je hond hebt aangeleerd dat click = voertje, leert hij dat wanneer hij een bepaald gedrag hoort en op dat moment de click hoort, het hem iets lekkers oplevert. Hij zal eerder dat gedrag laten zien want het levert hem iets op. Dit geluid kan van een clicker zijn maar ook een vocale Yes, X, click (woordje) of clack (mondgeluid).
Hoe leer je een clicker aan?
Heel simpel; je pakt een aantal voertjes, maakt het geluid en geeft daarna 1 van je voertjes. Dit herhaal je totdat je voertjes op zijn. Deze stap herhaal je totdat je aan je hond ziet; ‘’hé dit geluidje ken ik, waar is dat voertje?’’. Als je hond dus door heeft dat het geluid hem iets oplevert, weet je dat hij erin zit en kan je hem gebruiken voor de volgende oefeningen.
2. De handtouch aanleren
De handtouch is een cue waarbij je hond zijn neus kort tegen jouw handpalm aandrukt. Hij ‘’touched’’ je hand aan. Dit is een cue die enorm fijn is om in je toolbox te hebben omdat je hem hiermee makkelijk kan vragen om zich te verplaatsen zonder dat je aan zijn lijn hoeft te trekken. Daarbij is dit ook een fijne cue ter voorbereiding van het aanleren van de chin rest (kin op iets leggen).
Hoe leer je de handtouch aan?
Je steekt je hand uit, zodra je hond er naar kijkt of aan snuffelt, click en beloon je hem. Daarna steek je weer je hand uit, snuffelt hij eraan of raakt hij hem al kort aan? Dan click en beloon je hem weer in die hand. De kans is groot dat hij nu je hand echt aanraakt, hiervoor click en beloon je hem. Houdt je hand eerst nog kort bij zijn neus zodat het makkelijk voor hem is om hem aan te raken. Raakt hij 5x achter elkaar je hand aan met zijn neus? Vergroot dan de afstand een klein beetje of verplaats je hand iets meer naar links of rechts van hem. Hij gaat leren dat een handtarget betekent; mijn neus raakt de hand aan en dat levert iets lekkers op.
3. Een voertje volgen aanleren
Niet elke hond heeft geleerd hoe hij een voertje kan volgen. Het klinkt misschien simpel maar zeker honden die nog jong zijn of uit het buitenland komen moeten dit leren. Het volgen van een voertje is iets wat het makkelijker maakt voor je hond om bepaalde bewegingen (zoals de zit en de af) aan te kunnen leren. Daarbij wil je dat ze rustig je hand volgen en niet in je hand happen uit frustratie.
Hoe leer je het volgen aan?
Houd een voertje voor je hond zijn neus en beweeg hem vanaf zijn neus 5-10 centimeter naar links of rechts. Volgt hij hem? Super, dan geef je hem het voertje. Herhaal dit een aantal keer, wissel af in de links, rechts, beneden of boven. Volgt hij hem op een rustige manier? Dan ga je de afstand verlengen voordat je hem het voertje geeft. Vindt hij het lastig of hapt hij in je hand? Dan maak je de afstand nog korter en bouw je hem daarna langzaam op naar de 5-10 centimeter. Het belangrijkste; maak het simpeler wanneer hij het lastig vindt.
4. De zit en af aanleren
De zit en de af aanleren is iets wat vaak al aan puppy’s wordt aangeleerd en kan enorm handig zijn voor het geven van bepaalde zorghandelingen. Denk aan borstelen, hem in rust aan kunnen raken of makkelijk bij zijn voorpoten kunnen om bloed af te nemen. Daarbij leert je hond (en jijzelf) wat voor bewegingen hij kan maken door het volgen van je hand om zo het voertje te kunnen krijgen.
Hoe leer je de zit en af aan?
Het makkelijkste is om je hond 3x in de positie te lokken en daarna dezelfde handbeweging te maken alleen dan zonder voertje in je hand.
Zit positie: plak het voertje aan zijn neus, beweeg je hand in een rechte lijn naar boven. Zodra hij met zijn kont op de grond zit, geef je je click en beloon je hem.
Af positie: vraag je hond om eerst voor je te zitten. Plak daarna (opnieuw) een voertje aan zijn neus en beweeg je hand in 1 rechte lijn naar beneden, zodra je hand bijna de grond aanraakt beweeg je je hand iets naar jezelf toe. Zodra hij plat ligt op zijn buik geef je je click en het voertje.
Vindt hij het lastig om je hand te volgen? Beloon dan ook tussendoor zodat hij leert dat het volgen van een voertje in deze beweging hem iets oplevert. Bouw het in kleine stapjes op.
Cues toevoegen
Een cue (of ouderwets gezegd; een commando) is een label. Als we deze gaan uitpakken is het eigenlijk dit; een prikkel waarvan je hond heeft geleerd dat wanneer hij gedrag x doet, het hem y oplevert. Bijvoorbeeld; jij zegt zit – hij gaat zitten – jij geeft hem een voertje.
Hij kent het woordje zit of af (of een andere cue) nog niet. Die moet je eerst aan hem aan gaan leren. De eerste prikkel is dus vaak je lokbeweging of een bepaalde context (zoals een krukje waar hij op kan gaan staan). Als hij het gedrag vloeiend doet, zoals een zit of een af met je lokbeweging, ga je je vocale cue (het woordje ‘’zit’’ of ‘’af’’) ervoor zeggen. Je krijgt dan; zit – lokbeweging – hij gaat zitten – jij geeft hem een voertje. Wanneer je dit vaak genoeg herhaalt en je je lokbeweging kleiner maakt (dus letterlijk een kleinere beweging maken) zal hij leren dat wanneer hij het woordje zit of af hoort, hij kan gaan zitten of liggen en het hem iets lekkers oplevert.
Dit is een basis waarmee je vrijwel elk ander gedrag -in kleine stapjes- kan aanleren. Loop je vast en wil je er hulp bij? Bij het aanbod staat hoe ik jullie 1 op 1 of in groepsverband kan helpen.