Dierenartsbezoek
Naar de dierenarts toe gaan, het is voor de meeste honden geen feest. Terwijl het juist iets is wat een hoop stress kan geven en impact kan hebben in hoe je hond mensen en handelingen ervaart. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die we vooraf en tijdens een bezoek kunnen doen om het zo fijn mogelijk voor onze honden te maken. Als je hond het nog niet beangstigend vind, geen probleem dan zijn deze tips alsnog handig om mogelijke angst te voorkomen.
Wat kan je vooraf doen?
Als je contact opneemt met de dierenartspraktijk (ik ga uit van een gemiddelde grote), leg uit hoe je hond in grote lijnen is en beschrijf concrete situaties wanneer je hond zich niet op zijn gemak voelt bij de dierenarts en/of handelingen in huis.
Vraag ook of de dierenarts Fear Free is, en zo ja, welke dierenarts/paraveterinair is gecertificeerd? Welke dierenarts/paraveterinair is rustig en kan goed omgaan met angstige honden? Meestal zijn er een paar dierenartsen die hier net wat meer feeling voor hebben en die wil je hebben.
Wat ook fijn is om te weten, is of ze openstaan voor oefenbezoeken. Kunnen deze met een paraveterinair worden ingepland en/of ook met een dierenarts? Zijn hier nog kosten aan verbonden? Is het mogelijk om zonder consult langs te komen? Wat zijn rustige dagen/tijdstippen?
Daarbij raad ik het ook altijd aan om het eerste bezoek in te plannen zonder je hond. Yes, zonder hond. Dit is zodat je zelf rustig kan kijken hoe de praktijk is opgezet, de focus op jouw verhaal ligt én het geeft aan hoe gemotiveerd jij bent als eigenaar.
Los van de dierenartspraktijk kan je thuis ook enorm veel doen om het voor je hond zo fijn mogelijk te maken. Ga alvast met je hond oefenen voor bepaalde basishandelingen zoals het onderzoeken van zijn lichaam. Tandjes bekijken, oren bekijken, de buik doorvoelen en de pootjes langer aan mogen raken. Laat je hond hieraan wennen in kleine stapjes gekoppeld met lekkere voertjes.
Oefen dit ook met een tweede/meerdere personen en op andere leuke locaties (zoals de tuin, de hondenschool, bij een vriend/vriendin). Wanneer het goed gaat thuis en op andere plekken, dan kan je deze handelingen ook gaan doen bij de dierenarts.
Het is ''maar 1 keer per jaar''
Waarom “het is maar 1x per jaar” veel meer kan zijn dan 1x per jaar.
Ik hoor hem af en toe (en zelf zeg ik het ook); als je maar 1x per jaar naar de dierenarts hoeft en ook al is het zeer onprettig voor je hond is, hoef je daar wellicht op dit moment niet voor te oefenen.
Zeker als er nog andere handelingen zijn die vaker voorkomen / heftig(er) zijn dan is het kiezen, wat is nú het belangrijkst voor je hond. Prioriteiten kiezen want het oefenen kost tijd.
Maar hier komt de maar😉 Ook al hoef je maar 1x per jaar naar de dierenarts, het kan veel impact hebben op (spoed)bezoeken én de algemene verzorging.
Zeker voor spoedbezoeken is het van belang dat je niet al diep in het rood staat, dat maakt het namelijk nog 100x lastiger en stressvoller.
Hetzelfde als je iets vermoed en je “gewoon” even langs wilt voor een check. Als je hond een al zo ver over zijn grens is, dan is ook een “simpele” check te veel.
En daarbij kan het ook overgaan in het wantrouwend worden van de handeling op zichzelf en “vreemde mensen” – laat staan alle prikkels die ook met het vervelende kunnen worden geassocieerd.
Ook al is het maar 1x per jaar het kan zoveel meer impact hebben op stukken waar je het liever zo “groen” mogelijk houd.
1 heftige gebeurtenis (en je hond “bepaald” dit) kan er al voor zorgen dat je ver in het rood staat, des te belangrijker is het om juist hiervoor te oefenen en het ook met je dierenarts te bespreken.
Als jij goed met je hond hebt geoefend maak je het namelijk voor jezelf, je hond en ook de dierenarts een stuk minder stressvol en vooral veiliger.
Kijk of het een prioriteit is voor jullie maar onderschat 1 bezoekje per jaar niet.
Lijst met dierenartspraktijken
Hieronder is een lijst te zien met dierenartspraktijken/klinieken waarbij de kans groter is dat ze meer kennis hebben over hondengedrag. Deze dierenartspraktijken zijn vaak (nog) niet bekend met Zorg Zonder Dwang.
Wanneer je contact opneemt vraag altijd de vragen die onder het kopje ”Wat kan je vooraf doen” staan bovenaan deze pagina.
2 sites waar ook dierenartsen op staan die mogelijk ook meer kennis hebben over gedrag / openstaan voor een behandeling in samenwerking: